Enkele bijzondere gevallen

Wat gebeurt er als een ongeval wordt veroorzaakt door het openen van het portier of het verlies van voorwerpen?
Dia53

Zie afbeelding: Alfons rijdt met de rode auto en Bob met de groene auto.

Alfons opent de deur van zijn voertuig en snijdt Bob de weg af.

Alfons is volledig aansprakelijk, zijn verzekering zal moeten betalen voor de schade aan Bobs voertuig.

Toelichting:     

Het is verboden de deur van een voertuig te openen, open te laten staan, uit of in een voertuig te stappen zonder ervoor te zorgen dat er geen gevaar of ongemak ontstaan voor andere weggebruikers. Deze regel geldt ook voor voertuigen op een parkeerstrook langs de rijbaan. Door zijn deur te openen en Bob de pas af te snijden, maakte Alfons een fout.

Let op! Het bepalen van de aansprakelijkheid is niet altijd even eenvoudig. Je moet rekening houden met de omstandigheden van elke situatie!

  • Zo is bijvoorbeeld al besloten dat een automobilist op een parkeerplaats geen schuld heeft als hij of zij niet mag verwachten dat een rijdende motorrijder een rij auto's passeert die weer op gang komt om een kruispunt over te steken en het parkeerterrein zo over te steken dat het openen van de autodeur hem of haar van de weg zou kunnen afsnijden.

Alfons verliest voorwerpen of goederen die hij vervoert, of een deel van zijn voertuig breekt af, waardoor Bobs voertuig wordt beschadigd.

Alfons is volledig aansprakelijk, zijn verzekering zal de schade aan Bobs voertuig moeten vergoeden.

Toelichting:

De lading van een voertuig moet zodanig worden geregeld dat deze onder normale omstandigheden geen gevaar voor de andere weggebruikers kan opleveren, geen schade kan veroorzaken en niet op de openbare weg kan vallen. Door een object te verliezen op de openbare weg heeft Alfons een fout gemaakt.

Let op! Het bepalen van de aansprakelijkheid is niet altijd even eenvoudig. Je moet rekening houden met de omstandigheden van elke situatie!

  • Als de lading bijvoorbeeld viel door de vreselijke staat van de weg of door een eerder ongeval waar Alfons geen schuld aan heeft, dan zou de verdeling van de aansprakelijkheid anders kunnen zijn.

Samengevat:

Pas op, de verdeling van de aansprakelijkheid is niet altijd gemakkelijk vast te stellen.

Een situatie die eenvoudig lijkt te zijn, is niet altijd zo. De aansprakelijkheid kan afhankelijk zijn van een aantal omstandigheden:

  • plaats, tijd... ;

  • de betrokkenheid van verschillende (f)actoren;

  • het gedrag van de betrokken automobilisten;

  • bewijs (aanrijdingsformulier, foto's, getuigenissen...)

  • rechtspraak.

Daarom is een advocaat in sommige gevallen essentieel om u te helpen bij de beoordeling van uw aansprakelijkheid.

De advocaten van Intolaw hebben een uitgebreide expertise op het gebied van verkeers- en aansprakelijkheidsrecht. Zij zijn beschikbaar om uw vragen te beantwoorden, u te adviseren en uw belangen te verdedigen voor de rechtbank. Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Terug naar hoofdthema's

Heb je een specifieke vraag?

Vul hier uw gegevens in
Document toevoegen

Indien je graag een document wil delen, kan dit hier. Dit kan ons een betere kijk geven op jouw concrete situatie.