Kettingbotsing

Wie is nu aansprakelijk bij een kettingbotsing?
Dia65

Alfons, Bob, Clara, Didier en Emmanuel rijden in dezelfde richting wanneer Alfons, die te snel rijdt, Bobs voertuig raakt, dat vervolgens tegen Clara's voertuig rijdt, dat op zijn beurt op Didiers voertuig rijdt, dat tot slot op Emmanuels voertuig rijdt.

Alfons is volledig aansprakelijk, zijn verzekering zal de schade aan Bobs voertuig moeten vergoeden.

Toelichting:     

Elke bestuurder moet zijn snelheid aanpassen aan de aanwezigheid van andere weggebruikers. Hij moet, rekening houdend met zijn snelheid, een voldoende veiligheidsafstand bewaren tussen zijn voertuig en het voertuig dat zich voor hem bevindt en moet onder alle omstandigheden voor een voorzienbare hindernis kunnen stoppen. Alfons heeft, door het niet respecteren van deze wettelijke verplichting, een fout begaan en de voertuigen van Bob, Clara, Didier en Emmanuel beschadigd.

Let op! Het bepalen van de aansprakelijkheid is niet altijd zo eenvoudig. U moet rekening houden met de omstandigheden van elke situatie!

  • Als bijvoorbeeld Didier eerst Emmanuel had geraakt en de chauffeurs van de andere voertuigen niet hadden gestopt en allemaal elkaar hadden geraakt, zou de verdeling van de aansprakelijkheid heel anders kunnen zijn.

  • In dit geval zullen ongetwijfeld verschillende verzekeringen moeten ingrijpen om de schade aan het voertuig van Emmanuel te vergoeden. En Clara's verzekering zal de schade aan Didiers auto moeten vergoeden.

  • Bovendien hebben de verzekeraars na een ernstig auto-ongeluk in 1996 besloten om af te wijken van de normale aansprakelijkheidsregels door te voorzien in een specifieke regeling voor bestuurders voor wie het moeilijk of zelfs onmogelijk is om de schuld van een ander te bewijzen (Verdrag van Assuralia). Wanneer de verbintenisverklaring van toepassing is, betaalt de aansprakelijkheidsverzekeraar een vergoeding aan de eigen verzekerde die als bestuurder bij een kettingbotsing betrokken is.

Samengevat:

Pas op, de verdeling van de aansprakelijkheid is niet altijd gemakkelijk vast te stellen.

Een situatie die eenvoudig lijkt te zijn, is niet altijd zo. De aansprakelijkheid kan afhankelijk zijn van een aantal omstandigheden:

  • plaats, tijd... ;

  • de betrokkenheid van verschillende (f)actoren;

  • het gedrag van de betrokken automobilisten;

  • bewijs (aanrijdingsformulier, foto's, getuigenissen...)

  • rechtspraak.

Daarom is een advocaat in sommige gevallen essentieel om u te helpen bij de beoordeling van uw aansprakelijkheid.

De advocaten van Intolaw hebben een uitgebreide expertise op het gebied van verkeers- en aansprakelijkheidsrecht. Zij zijn beschikbaar om uw vragen te beantwoorden, u te adviseren en uw belangen te verdedigen voor de rechtbank. Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Terug naar hoofdthema's

Heb je een specifieke vraag?

Vul hier uw gegevens in
Document toevoegen

Indien je graag een document wil delen, kan dit hier. Dit kan ons een betere kijk geven op jouw concrete situatie.