Ritsen

Wie is nu aansprakelijk bij het ritsen?
Dia63

Zie afbeelding: Alfons rijdt met de rode auto en Bob met de groene auto.

Bob blijft op zijn rijstrook rijden tot deze versmalt en verplaatst zich dan naar de aangrenzende rijstrook. Maar, in tegenstelling tot de auto's die al gepasseerd zijn, respecteert Alfons het principe van het ritsen niet en raakt hij het voertuig van Bob.

Alfons is volledig aansprakelijk, zijn verzekering zal moeten betalen voor de schade aan Bobs voertuig.

Toelichting:     

Het principe van het ritsen is verplicht voor bestuurders die op een verkeersstrook rijden die eindigt of waarop het verkeer wordt onderbroken. Bestuurders die op de ernaast gelegen vrije baan rijden, moeten op hun beurt, vlak voor de vernauwing, voorrang geven aan een bestuurder die wil invoegen. Alfons heeft door het niet naleven van dit wettelijk voorschrift een fout gemaakt en Bobs voertuig beschadigd.

Let op! Het bepalen van de aansprakelijkheid is niet altijd zo eenvoudig, je moet rekening houden met de omstandigheden van elke situatie!

 • Als Alfons bijvoorbeeld net plaats had gemaakt voor een auto die op dezelfde baan stond als die van Bob, en Bob had geprobeerd ertussen te komen, zou de verdeling van de aansprakelijkheden heel anders zijn.

 • Of, in het geval van meerdere rijstroken, als Bob de volgorde van het ritsen niet had gerespecteerd.

   

   

Zie afbeelding: Alfons rijdt met de rode auto en Bob met de groene auto.

Lang voor het einde van zijn rijbaan probeert Alfons in te voegen op de naastgelegen rijstrook en raakt de auto van Bob.

Alfons is volledig aansprakelijk, zijn verzekering zal de schade aan Bob's auto moeten betalen.

Toelichting:     

Bestuurders op een rijstrook die eindigt of waar het verkeer wordt onderbroken, mogen pas invoegen op de naastgelegen rijstrook vlak voor de rijstrook ophoudt. Alfons' poging om te vroeg in te voegen voldeed niet aan deze wettelijke norm en resulteerde in een overtreding en schade aan Bobs voertuig.

Let op! Het bepalen van de aansprakelijkheid is niet altijd zo eenvoudig, je moet rekening houden met de omstandigheden van elke situatie!

 • Als Bob bijvoorbeeld te snel reed, zou de verdeling van de aansprakelijkheden anders kunnen zijn.

 

Samengevat:

Pas op, de verdeling van de aansprakelijkheid is niet altijd gemakkelijk vast te stellen.

Een situatie die eenvoudig lijkt te zijn, is niet altijd zo. De aansprakelijkheid kan afhankelijk zijn van een aantal omstandigheden:

 • plaats, tijd... ;

 • de betrokkenheid van verschillende (f)actoren;

 • het gedrag van de betrokken automobilisten;

 • bewijs (aanrijdingsformulier, foto's, getuigenissen...)

 • rechtspraak.

Daarom is een advocaat in sommige gevallen essentieel om u te helpen bij de beoordeling van uw aansprakelijkheid.

De advocaten van Intolaw hebben een uitgebreide expertise op het gebied van verkeers- en aansprakelijkheidsrecht. Zij zijn beschikbaar om uw vragen te beantwoorden, u te adviseren en uw belangen te verdedigen voor de rechtbank. Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Terug naar hoofdthema's

Heb je een specifieke vraag?

Vul hier uw gegevens in
Document toevoegen

Indien je graag een document wil delen, kan dit hier. Dit kan ons een betere kijk geven op jouw concrete situatie.