Achteraan inrijden op een ander voertuig

Wat als een voertuig achteraan inrijdt op een ander voertuig?
Dia3

Zie afbeelding: Alfons rijdt met de rode auto en Bob met de groene auto.

 

Alfons en Bob rijden op dezelfde rijstrook. Alfons rijdt achteraan in op Bob.

Alfons is volledig aansprakelijk en zijn verzekering zal de schade aan Bobs voertuig moeten betalen.

Toelichting:

Elke bestuurder moet voor een voorzienbare hindernis kunnen stoppen. Alfons heeft door het niet naleven van dit wettelijk voorschrift een fout gemaakt en Bobs voertuig beschadigd.  

Opgelet! Het bepalen van de verantwoordelijkheid is niet altijd zo eenvoudig, je moet rekening houden met de omstandigheden van elke situatie.

  • Als Bob bijvoorbeeld plots had geremd zonder dat dit wegens veiligheidsredenen vereist was, zou de verdeling van de aansprakelijkheid helemaal anders kunnen zijn...

De wetgeving bepaalt namelijk dat er plots mag worden geremd, mits dit om veiligheidsredenen noodzakelijk is, zoals bijvoorbeeld bij een noodremming om te voorkomen dat een kind wordt overreden. Omgekeerd is het zo dat een bestuurder die vertrekt wanneer het verkeerslicht groen wordt en dan plotseling stopt zonder duidelijke reden een overtreding van de wet begaat die kan leiden tot aansprakelijkheid.

  • Of, als Bob had vertraagd van een normale snelheid naar een stapvoets tempo dat niet gepaard ging met de bijhorende waarschuwing, namelijk de remlichten die aangaan, dan zou hij een fout hebben begaan die het verkeer dat hem volgt kan verrassen en zou hij dus aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Samengevat:

Pas op, de verdeling van de aansprakelijkheid is niet altijd gemakkelijk vast te stellen.

Een situatie die eenvoudig lijkt te zijn, is niet altijd zo. De aansprakelijkheid kan afhankelijk zijn van een aantal omstandigheden:

  • plaats, tijd... ;

  • de betrokkenheid van verschillende (f)actoren;

  • het gedrag van de betrokken automobilisten;

  • bewijs (aanrijdingsformulier, foto's, getuigenissen...)

  • rechtspraak.

Daarom is een advocaat in sommige gevallen essentieel om u te helpen bij de beoordeling van uw aansprakelijkheid.

De advocaten van Intolaw hebben een uitgebreide expertise op het gebied van verkeers- en aansprakelijkheidsrecht. Zij zijn beschikbaar om uw vragen te beantwoorden, u te adviseren en uw belangen te verdedigen voor de rechtbank. Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Terug naar hoofdthema's

Heb je een specifieke vraag?

Vul hier uw gegevens in
Document toevoegen

Indien je graag een document wil delen, kan dit hier. Dit kan ons een betere kijk geven op jouw concrete situatie.