Europees Aanrijdingsformulier (EAF)

Waarop moet u letten bij het invullen van het aanrijdingsformulier?
sub3

Het Europees Aanrijdingsformulier is een document dat meteen na een ongeval door beide partijen wordt ingevuld en ondertekend, en zal om die reden steeds worden gezien als het belangrijkste bewijsstuk, samen met het proces-verbaal van de politie.

 

De politie zal echter niet altijd ter plaatse komen, en in dat geval is het cruciaal dat het aanrijdingsformulier correct wordt ingevuld.

 

Vaak zijn mensen gehaast en vullen ze het aanrijdingsformulier maar halfslachtig in. Dat kan in de toekomst aanleiding geven tot veel discussies.

 

Wees daarom altijd zeer nauwkeurig en volledig in het aanrijdingsformulier. Volgende rubrieken zijn belangrijk in het licht van de aansprakelijkheid:

  • rubriek 12 “TOEDRACHT”: hier kan elke partij een één of meerdere vakjes aankruisen die de situatie beschrijven (bijvoorbeeld: “stond geparkeerd/stond stil”)

  • rubriek 13 “SITUATIESCHETS”: omdat een ongeval aan de hand van een tekening best kan worden gevisualiseerd, is het zeer belangrijk om een duidelijke schets te maken waarop de positie van de voertuigen, de rijrichting en eventuele andere relevante elementen goed zichtbaar zijn

  • rubriek 14 “MIJN OPMERKINGEN”: hier krijgt u nog de mogelijkheid om opmerkingen weer te geven, waarvan u bijvoorbeeld gebruik kan maken om de fout van de tegenpartij te beschrijven.

 

Ten slotte is het ook steeds aangewezen om foto’s te nemen van de plaatsgesteldheid van de voertuigen na het ongeval. Deze kunnen achteraf nuttig zijn als bewijsmateriaal.

 

indien u problemen ondervindt bij het invullen van het aanrijdingsformulier, of de andere partij werkt niet mee, belt u best de politie. Zij zullen zelf vaststellingen komen doen en die noteren in een proces-verbaal (lees meer).

 

Indien u hier meer informatie over wenst of een specifieke vraag heeft, kan u ons hieronder contacteren.

Terug naar hoofdthema's

Heb je een specifieke vraag?

Vul hier uw gegevens in
Document toevoegen

Indien je graag een document wil delen, kan dit hier. Dit kan ons een betere kijk geven op jouw concrete situatie.